Įdomu

Ledų istorija

Ledai patinka visiems, jų būna įvairiausių skonių, tad pripažinkite, jog tai yra tobulas desertas bet kokiai progai ir prieinamas kiekvienam. Ne veltui filmuose galime išvysti ką tik išsiskyrusią merginą, valgančią ledus, arba šeimą, linksmai smaguriaujančią po sočių pietų. Prieš tūkstančius metų šie šalti gardėsiai buvo visai kitokie,o galimybę jų paragauti turėjo tikrai ne kiekvienas.

Nėra tiksliai žinoma, kas iš tikrųjų išrado valgomuosius ledus. Pirmą kartą pieniški ir grietininiai ledai minimi maždaug antrame trečiame amžiuje prieš mūsų erą Kinijos istoriniuose šaltiniuose. Pieno produktų šaldymo būdai tais laikais buvo laikomi valstybine paslaptimi ir už jų atskleidimą grėsė net mirties bausmė.

Tačiau esama ir senesnės legendos, kuri byloja, kad Romos imperatorius Neronas siųsdavo savo vergus į kalnus parnešti sniego ir ledukų. Šiuos jis liepdavęs sumaišyti su vaisių desertu. Ir tik vėliau Karalius Tangas Kinijoje išrado ledų ir pieno mišinį, dabar vadinamą kokteiliu.

Į ledus panašius desertus europiečiai „parsivežė“ iš Kinijos. Jie buvo prieinami tik kilmingiesiems. Italų aristokratai svečius vaišindavo iš sniego ir vaisių sulčių pagamintu desertu. Deja, užšaldyti mišinio su pienu europiečiams nesisekė dar ilgai. Šią paslaptį pavyko atskleisti tik Venecijos keliautojui Markui Polui. Šis XIII amžiaus pabaigoje iš Kinijos atvežė šerbeto šaldymo receptą. Tad nieko keisto, kad europietiškąja ledų gimtine laikoma Italija. Šio skanėsto gamybos paslaptį italai saugojo net tris šimtus metų.

Na, o į Lietuvą ledai, manoma, yra atkeliavę dar Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino laikais. Pirmąsias žinias apie jų gamybą į mūsų kraštą bus atvežę Aukso Ordos, persų ir armėnų pirkliai, kurie su savimi imdavę ir savo virėjus. XVIII a. ledai jau buvo paplitę Lietuvos ir Lenkijos dvaruose. Lietuvai paskelbus nepriklausomybę laikinojoje jos sostinėje Kaune ledainės buvo vienos mėgstamiausių miestelėnų užeigų.

Neįtikėtini faktai apie ledus

Populiariausias ledų skonis pasaulyje – vanilė.Vaniliniai ledai sudaro 20–29 proc. pasaulyje parduodamų ledų.

Labiausiai ledus mėgstanti tauta – Amerika. Statistinis amerikietis kasmet suvalgo apie 26 kg. ledų.

Vaflinis indelis buvo išrastas daugiau nei prieš 100 metų.Pirmasis vaflinis indelis buvo iškeptas 1896m. Niujorke. Jį sugalvojo I. Marchiony. Tiesa, vaflis ledams išpopuliarėjo tik 1904 m., kai vienoje vietinėje mugėje šalimais buvo pardavinėjami vafliniai kepiniai ir ledai – tada ir kilo mintis šiuos saldumynus pardavinėti kartu.

Grietininių ledų gamybai reikia itin didelio kiekio pieno.Keturiems litrams ledų reikia net 11 litrų pieno, taigi beveik trigubai daugiau.

Pasaulinis ledų valgymo rekordas – 7 kg ledų per šešias minutes. Joey Chestnutas sumušė savo paties ankstesnį rekordą.

Kasmet pasaulyje suvalgoma apie 14,5 milijardų litrų ledų.Tokio kiekio vandens užtektų net 5000 olimpinių baseinų užpildyti.

Slaptas ledų ingredientas – oras. Leduose gali būti net iki 25 proc. oro. Dėl jo ledai tampa minkštesni.

Didžiausia ledų vaflyje porcija pasaulyje siekia net 2,81 metro. Rekordinė porcija buvo paruošta Italijoje. Jai buvo sunaudoti net 2000 vaflinių sausainių ir 700 kg baltojo šokolado.

Birželis – mėnuo, per kurį pasaulyje pagaminama daugiausia ledų.

Kas penktas ledų valgytojas pasidalina šiuo gardumynu su savo šunimi ar kate

Ir šiandien ledai yra vienas mėgstamiausių vasaros desertų. Tai vertingas maisto produktas, kuriame yra riebalų, angliavandenių ir baltymų su nepakeičiamomis aminorūgštimis, mineralų kalcio, fostoro, magnio, riebaluose tirpių A, D, ir E, taip pat B grupės vitaminų. Gydytojai net skatina ledų duoti vaikams

Meniu